top of page

Gıda Saklama ve Soğuk Hava Depoları

Gıda ve Gıda ile Temasta Bulunan Madde ve Malzemelerin Piyasa Gözetimi, Kontrolü ve Denetimi ile Ä°ÅŸyeri Sorumluluklarına Dair YönetmeliÄŸin, Dördüncü Bölümündeki, Madde 10’un altında A-3 ve D-3 bendinde depoların takibi aÅŸağıdaki gibi belirtilmiÅŸtir:

​

A-3 Gerekli hallerde, gıda maddelerinin uygun sıcaklıklarda muhafaza edilmesi için yeterli kapasitede uygun sıcaklık kontrollü iÅŸleme ve depolama ÅŸartları saÄŸlamalı ve bu sıcaklıkların kalibre edilmiÅŸ cihazlarla izlenmesi ve kayıt edilmesini mümkün kılacak ÅŸekilde tasarlanmalıdır.

D-3 Gıda maddelerinin uygun sıcaklıklarda saklanmasının gerekli olduÄŸu durumlarda,  yeterli kapasitede, sıcaklık kontrollü depolama ÅŸartları oluÅŸturulmalı ve bu sıcaklıklar izlenmelidir.

​

Ä°lgili yönetmeliÄŸe buradan ulaÅŸabilirsiniz.

​

Gıdalar belli sıcaklık deÄŸerlerinde saklandığında daha uzun ömürlü ve saÄŸlıklı bir ÅŸekilde bozulmadan muhafaza edilebilir.

ÇeÅŸitli gıdalara göre saklama dereceleri deÄŸiÅŸiklik gösterebilir.

​

Bir kaç örnek vermek gerekirse;

​

Taze balıkların bekletilmesi için uygun sıcaklık 0°C ile +2°C iken, -32°C ile -40°C dondurulur ve -18°C' de 3-6 ay süre ile saklanabilir.

​

Et ve sakatat, et ürünleri üretim tesisine gelir gelmez hemen iÅŸlem görmeyecek ise soÄŸuk depo veya ÅŸok muhafaza deposuna alınmalı ve taze etlerin +4 °C ve sakatatın +3 °C, dondurulmuÅŸ et ve sakatatın -12 °C ve derin dondurulmuÅŸ et ve sakatatın -18 °C sıcaklıktan daha yüksek dereceli odalarda depolanmaması gerekir.

​

Bazı meyvelerin saklama koşulları ise;

​

Erikler için muhafaza sıcaklığı -0.5 ila + 0.5 °C arasında, oransal nem % 90 olmalıdır.

​

Elma Muhafaza Koşulları:
Hasattan sonra 20 °C' de 1 gün bekletilen meyveler 0'°C'de bir hafta beklemiÅŸ gibi olgunlaşır. 2 °C den aÅŸağı derecede donar, -1,7°C'de nin altında muhafaza tehlikelidir. Bazı çeÅŸitlerde 0 °C normaldir. Oransal nem % 85 90 olmalıdır. Bazı çeÅŸitlerde ani sıcaklık deÄŸiÅŸimi zararlıdır. Golden çeÅŸidi kısa sürede 0 °C düÅŸtüÄŸünde zararlanmazken, Jonathan çeÅŸidinde yavaÅŸ düÅŸürülmelidir. Hava neminin dalgalanmasına da mani olunmalıdır.

​

Ayvalar 2-4 °C de,% 85-90 nemde muhafaza edilir .

​

ISI24 ile özenle üretimini yaptığınız meyvelerinizi koruma altına alabilirsiniz."

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

SOÄžUK ZÄ°NCÄ°R ve ÖNEMÄ°...
 

Et, süt, balık ve donmuÅŸ ürünler gibi hassas gıdaların korunmasında “Sıcaklık” çok önemli bir parametredir. Sıcaklık deÄŸiÅŸimleri, mikroorganizmaların üremesine neden olarak ürünlerin fiziksel, duyusal ve kimyasal yapılarının bozulmasına sebebiyet verir. Bu nedenle mikroorganizmaların ürememesi ve gıdaların tazeliÄŸinin bozulmaması için soÄŸuk zincirin üretimden tüketime kadarki tüm aÅŸamada kırılmaması gerekir.

Sevkiyat sırasında uyulması gereken en yüksek sıcaklıklar hakkında yasal düzenleme ne diyor?

SoÄŸuk ortamda muhafazası gereken gıda maddelerinin, üretim aÅŸamasından baÅŸlayarak sevkiyat, depolama ve sergileme gibi tüketime kadarki her aÅŸamada gıda güvenliÄŸi kriterlerine uygunluÄŸunu ve özelliklerini koruyabilmesi için uygulanması zorunlu olan soÄŸuk muhafaza, soÄŸuk taşıma ve benzeri iÅŸlemlere SoÄŸuk Zincir denir. Burada amaç, tüketime sunulan  gıda maddesinin tüketici için risk teÅŸkil etmemesidir. Yasalar gıda üreticilerinin sorumluluklarını belirlemektedir. Bu baÄŸlamda üreticiler gıda ürünlerinin sevkiyatından tüketimine kadar geçirdiÄŸi tüm aÅŸamalar (depolama ve satışa sunma vb.) sırasında uyulması gereken sıcaklığı kontrol edip gerekli soÄŸuk ortamı temin etmelidirler. Kısaca “SoÄŸuk Zincir” soÄŸuk ortamda muhafaza edilmesi gereken gıda maddeleri için yasal bir zorunluluktur.

SoÄŸuk Zincirin korunması için tüketicilerin alması gereken bazı basit önlemler:  
Kötü huylu bakterilerin sıcaklık etkisi ile hızla geliÅŸtiÄŸi et, tavuk ve balık gibi taze gıda ve donmuÅŸ gıda alışveriÅŸlerinde bu ürünler alışveriÅŸin en sonuna bırakılmalıdır.

Soğukta muhafazası gereken gıdaların soğuk olmadığı hissedilirse alınmamalıdır.

SoÄŸutuculardaki sıcaklık göstergeleri kontrol edilmeli ve her zaman soÄŸutucunun dolum çizgisi altında kalan ürünler tercih edilmelidir.
TazeliÄŸin korunması ve soÄŸuk zincirin kırılmaması için ısı koruyucu çantalardan ya da termal poÅŸetlerden faydalanılmalıdır.


Ürün kullanılacağı zaman, gerekli miktar paketten alınıp, geri kalan miktar dışarı bırakılmadan anında tekrar derin dondurucuya konulmalıdır.
Gıdalar neden dondurularak muhafaza edilir?


Dondurularak muhafaza uzun süre saklanacak gıdalar için tercih edilen bir yöntemdir. Dondurularak muhafaza edilen gıdaların yapısında doÄŸal olarak bulunan enzimlerin aktivitesi ve çeÅŸitli kimyasal reaksiyonlar önemli ölçüde yavaÅŸlarken mikrobiyal geliÅŸme tamamen durur. Dondurarak muhafaza etmek genel olarak gıdaların doÄŸal lezzet, renk ve besin deÄŸerinin en iyi ÅŸekilde korunmasını saÄŸlayan bir yöntemdir.


DondurulmuÅŸ ürünler nasıl muhafaza edilmelidir?

• DondurulmuÅŸ ürünler -18°C’de, derin dondurucuda, son kullanma tarihine kadar muhafaza edilebilir.
• ÇözünmüÅŸ olan ürünler soÄŸuk zincirin kırılmaması açısından asla tekrar dondurulmamalıdır.


Perakendede Soğuk Zincir nasıl sağlanmaktadır?

SoÄŸuk Zincir perakendede mal kabul aÅŸamasından baÅŸlar. Taze ve donmuÅŸ gıda üreticileri gıdaları yasal düzenleme gereÄŸi soÄŸuk zinciri muhafaza ederek satış noktasına veya deposuna ulaÅŸtırırlar. Üreticiden frigorifik araçlarla gelen ürünler, perakende firmasının sorumlu mal kabul personeli tarafından kontrol edilerek alınır. Taze gıdanın cinsine ve firmaların kalite güvence anlayışına göre ÅŸekillenen bir dizi kontrolden geçirilerek hızla soÄŸuk odalarda korunmaya alınır. Taze ve donmuÅŸ gıdalar türlerine göre farklı sıcaklıklardaki reyonlarda satışa sunulurlar. Reyon sıcaklık kontrolleri çeÅŸitli yöntemlerle sürekli olarak yapılmalıdır. Ayrıca bazı satış noktaları sıcaklığa hassas gıdaların soÄŸuk zincirinin kırılmadan taşınabilmesi için tüketicilerine dondurulmuÅŸ gıda torbası, sıcaklık koruma çantası, özel strafor kutular vb. çözümler de sunmaktadır. Bu çözümler sayesinde gıdalar SoÄŸuk Zinciri kırmadan güvenli ÅŸekilde sevkedilip saklanabilmekte ürünlerin tazeliÄŸi ve güvenlik ÅŸartları korunabilmektedir.

​

Kuru Gıda Deposu: 20-25°C

Derin Dondurucular: Max -18°C

Åžarküteri Dolabı: 0-(+4)°C

Et Dolabı:0-(+4)°C

Sebze Dolabı: 10°C ’de olmalıdır. 

​

​

​

​

ISI24 Sıcaklık ve Nem Takip Sistemi ile kritik durumlarda SMS,E-Mail ve IVR(Sesli Arama) ile uyarı alırsınız.Böylece aklınız üretim alanlarınızda kalmaz.

​

​

meyve,sebze
balık
Gıda Sıcaklıklar.jpg
Eczane Sıcaklık Takip Sistemi
bottom of page