top of page

Hastane,Tıp Merkezi,SaÄŸlık KuruluÅŸları için Sıcaklık ve Nem Kriterleri

Aile Sağlığı Merkezi Sıcaklık Takip Sistemi

SaÄŸlık Hizmetleri Genel MüdürlüÄŸü SaÄŸlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire BaÅŸkanlığının yayınladığı SaÄŸlıkta Kalite Standartları yönetmeliÄŸinde; hastaneler, tıp merkezleri için sıcaklık ve nem takip sistemi kriterleri aÅŸağıdaki gibidir;

​

Laboratuvar alanları uygun fiziki koşullara sahip mi?

Laboratuvar ortamı, yeterli oranda iklimlendirilmelidir.

​

Laboratuvar kitlerinin muhafaza edildiği buzdolaplarının sıcaklık takipleri yapılıyor mu?

Laboratuvar kitleri üretici firma önerilerine uygun sıcaklıkta saklanmalı ve sıcaklık takipleri kayıt altına alınmalıdır.

Buzdolaplarında sıcaklığın referans deÄŸerler aralığında bulunmaması halinde, ilgili yetkiliye mesaj ve/veya e-posta yoluyla gerçek zamanlı olarak bilgilendirme yapılmalıdır.(24 saat nöbet tutulan laboratuvarlarda, aktif göz önünde bulunan buzdolaplarında sesli uyarı sistemi var ise bu unsurdan muaftır.) Laboratuvar aktif çalışma alanı dışında, destek depo alanlarında (laboratuvar kitlerinin depolandığı) bulunan buzdolaplarında sıcaklığın referans deÄŸerler aralığında bulunmaması halinde, ilgili yetkiliye mesaj ve/veya e-posta yoluyla gerçek zamanlı olarak bilgilendirme yapılmalıdır.

​

Medikal depolarda ilaç ve tıbbi malzemeler uygun koÅŸullarda saklanıyor mu?

Medikal depolarda ilaçlar uygun sıcaklıkta ve nem koÅŸullarında saklanmalıdır.

Medikal depolardaki tıbbi malzemeler uygun sıcaklıkta ve nem koşullarında saklanmalıdır

Medikal depolarda, sıcaklık ve nemin referans deÄŸerler aralığında bulunmaması halinde, ilgili yetkiliye uyarı veren USB giriÅŸli dijital dereceler yoluyla gerçek zamanlı olarak bilgilendirme yapılmalıdır. USP giriÅŸi olan dijital dereceden belirli periyotlarda rapor alınıp depo sorumlusu tarafından imzalanıp arÅŸivlenmelidir.

SoÄŸuk zincire tabi ilaçlar ve tıbbi sarf malzemeler, soÄŸuk zincirin kırılmasını engelleyecek ÅŸekilde TKHK Stok Takip ve Analiz Daire BaÅŸkanlığı tarafından yayınlanan "SoÄŸuk Zincir Ä°laçlarının Yönetim Talimatı" doÄŸrultusunda uygun ÅŸartlarda muhafaza edilmelidir. Muhafaza sırasında uyarı veren dijital dereceler kullanılmalıdır. Dijital aktarımı saÄŸlayan teknolojiler ile belirli periyotlarda rapor alınıp elektronik olarak arÅŸivlenmelidir. (SoÄŸuk zincire tabi ilaç veya tıbbi sarf malzeme bulunmayan depolar muaf tutulacaktır.)

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

SoÄŸuk zincire tabi olan ilaç yönetimi TKHK Stok Takip ve Analiz Daire BaÅŸkanlığı tarafından yayınlanan "SoÄŸuk Zincir Ä°laçlarının Yönetim Talimatı" uygun olarak yapılıyor mu? (SoÄŸuk zincir ilacı bulunmayan saÄŸlık tesisleri muaf tutulmalıdır.)

Tedarikçi firma; uhdesinde kalan soÄŸuk zincire tabi ilaçlar soÄŸuk zincir indikatörlü etiket veya sıcaklık kaydedici dijital dereceler gibi teknolojilerle teslim etmelidir, teslim edilene kadar geçen süreçte soÄŸuk zincirinin kırılmadığını belgelendirmelidir.

SoÄŸuk zincire tabi ilaçlar ; SaÄŸlık Tesisi içinde de soÄŸuk zincirin kırılmasını engelleyecek ÅŸekilde uygun ÅŸartlarda muhafaza ve transfer edilmelidir. Muhafaza ve transferi sırasında uyarı veren dijital dereceler gibi teknolojiler kullanılmalıdır.

Dijital aktarımı sağlayan teknolojiler ile belirli periyotlarda rapor alınıp depo sorumlusu tarafından elektronik olarak arşivlenmelidir.

Stok fazlası ve ihtiyaç fazlası olarak baÅŸka bir saÄŸlık tesisine soÄŸuk zincire tabi ilaç gönderimi soÄŸuk zincir indikatörlü etiket veya data logger gibi teknolojilerle yapılmalıdır.

​

Steril edilen malzemeler uygun şekilde depolanıyor mu?

Depo alanı toz, nem, insekt ve yüksek sıcaklık ve rutubete karşı iyi havalandırılabilen özelliklerde olmalıdır.

Sıcaklık ve nem deÄŸerleri günlük çizelgelerle takip edilmelidir. Steril depolama alanında sıcaklık 22 derece, nem %60’ı aÅŸmamalıdır

Patoloji laboratuvarında arşivleme uygun koşullarda yapılıyor mu?

Blokların bulunduÄŸu arÅŸiv odasında sıcaklık takipleri yapılmalı ve kayıt altına alınmalıdır. Sıcaklık 25ºC'nin üzerine çıkmamalıdır.

Laboratuvar kitleri ve antibiyotik disklerinin muhafaza edildiği buzdolaplarının sıcaklık takipleri yapılıyor mu?

Laboratuvar kitleri üretici firma önerilerine uygun sıcaklıkta saklanmalı ve sıcaklık takipleri kayıt altına alınmalıdır

Antibiyotik diskleri üretici firma önerilerine uygun sıcaklıkta saklanmalı ve sıcaklık takipleri kayıt altına alınmalıdır

Buzdolaplarında sıcaklığın referans deÄŸerler aralığında bulunmaması halinde, ilgili yetkiliye mesaj ve/veya e-posta yoluyla gerçek zamanlı olarak bilgilendirme yapılmalıdır.(24 saat nöbet tutulan laboratuvarlarda, aktif göz önünde bulunan buzdolaplarında sesli uyarı sistemi var ise bu unsurdan muaftır.)

​

YoÄŸun bakım odalarının ideal sıcaklık ve nem oranları belirlenmeli ve kontrolü saÄŸlanmalıdır. YoÄŸun Bakım odasının sıcaklığı 18-26 °C arasında,

bağıl nem oranı %30- %60 arasında ayarlanabilir olmalıdır.

​

Hastane Ä°çinde Özel Havalandırma Gereken Bölümler
 

Hasta odaları kış ÅŸartlarında 24 °C ve %30 nem,yaz ÅŸartlarında ise 24 °C ve %50 nem seviyelerinde olmalıdır.
Ameliyathanelerde sıcaklık 20-23 °C, rölatif nem %30-60 olmalıdır.Ameliyatın türüne ve ihtiyaca göre 18-26 °C arasında ayarlanabilmelidir. 

Uyanma Odaları 24 °C ve %45-%55 nem aralığında olmalıdır.

DoÄŸum HemÅŸireliÄŸi Odaları 24 °C ve %30-%60 nem aralığında olmalıdır.

Bebek Kuvöz Bölümleri 24-27 °C ve %30-%60 nem aralığında olmalıdır
YoÄŸun bakım ünitelerinde ortam sıcaklığı 18-26 °C ve rölatif nem %30-60 olmalıdır.
Pozitif basınçlı izolasyon odaları ortam sıcaklığı 21-24 °C ve rölatif nem %30-60 olmalıdır.
Negatif basınçlı izolasyon odaları ortam sıcaklığı 21-24 °C ve rölatif nem %30-60 olmalıdır.

Merkezi UPS’lerin bulunduÄŸu oda sıcaklığı 20°- 25° arasında olmalı ve sıcaklık deÄŸerleri günlük kontrol çizelgeleri ile takip edilmelidir.

Morg çekmecelerinin sıcaklık aralığı 0-5 °C aralığında olmalıdır.

​

​

Aile SaÄŸlığı Merkezleri yeni yönetmelik gereÄŸi,tıbbi hizmet alanları ile bekleme alanlarında iç ortam sıcaklık takiplerini ısı verisi gönderebilen termometrelerle yapmak zorunlu hale gelmiÅŸtir.
Ä°lgili Yönetmelik maddesi aÅŸağıdaki gibidir;


MADDE 24 :
ü) Aşı dolabının ve aile saÄŸlığı merkezinin tıbbi hizmet alanları ile bekleme alanlarında iç ortam sıcaklık takiplerini yapmak için standartları Kurumca belirlenmiÅŸ olan ısı verisi gönderebilen 2 adet termometre (Aşı dolabı sıcaklık takipleri en fazla iki saatlik aralıklarla yapılacak olup bu süre gerekli görülmesi halinde Kurumca deÄŸiÅŸtirilebilir.)

Aile sağlığı merkezinin fiziki şartları

MADDE 23 :
ÄŸ) Tıbbi hizmet alanları ile bekleme alanlarında iç ortam sıcaklığı 18-27 derece arasında tutulur, muayene odasının iç ortam sıcaklığı için alt sınırın 20 derece olması gerekir. Isıtma soba hariç diÄŸer araçlarla saÄŸlanır.

Hastana Koridor
Sıcaklık Takip Sistemi
Hastane Sıcaklık Takip Sistemi

T.C. Sağlık Bakanlığı Laboratuvar Hizmetleri

Verimlilik Gözlemcisi Yerinde DeÄŸerlendirme EÄŸitim Sunumu Tıklayınız...

2277409_810x458.jpg
Aşıların saklama koşulları.jpg

Aşıların Saklama Koşulları

Faz1 Klinik Araştırma Merkezleri

 

Sıcaklık takibi ile ilgili maddeler "TÄ°TCK tarafından yayınlanan kılavuz ile belirlenmiÅŸtir. Kılavuza ulaÅŸmak için tıklayınız...

4.1. Genel Hususlar:

Kilit öneme sahip alanlar ve depolama sistemlerinin (araÅŸtırma ürünü odası, arÅŸiv, buzdolabı, dondurucu/derin dondurucu vb.) sıcaklıklarını takip etmek için bir izleme sistemi olmalı ve kayıtları tutulmalıdır. Bu alanların ve depolama sistemlerinin sıcaklıkları belirlenen limitler dışında çıktığında devreye girecek bir alarm sistemi olmalıdır. Alarm sisteminin iÅŸlevselliÄŸi periyodik olarak test edilerek belgelendirilmelidir.

​

4.3. AraÅŸtırma Ürünü Odası:

AraÅŸtırma ürünleri, ürününün spesifikasyonlarına uygun olarak ve üretici/destekleyicinin talimatlarında belirtilen koÅŸullar altında saklanmalıdır. AraÅŸtırma ürünü odası:

   Sıcaklık ve nem kontrollü olmalı; ayrıca önceden tanımlı deÄŸerlerden sapma olması durumunda devreye girecek bir alarm sistemi bulunmalı,
- Karantina alanı ile birlikte farklı araÅŸtırma ürünlerinin ayrı olarak depolanması için yeterli alana sahip olmalı,
- Sıcaklık ve nem kontrollü olmalı; ayrıca önceden tanımlı deÄŸerlerden sapma olması durumunda devreye girecek bir alarm sistemi bulunmalı,
- DoÄŸrudan güneÅŸ ışığına maruz kalmamalı,
- Yalnızca yetkili personel erişebilmelidir.

​

4.4. ArÅŸiv:

ArÅŸiv iÅŸleyiÅŸi ile ilgili bir prosedür bulunmalı, arÅŸive giriÅŸ/çıkışlar (personel ve doküman) kayıt altına alınmalı, elektronik veriler ve çalışma ham verileri de dâhil olmak üzere çalışma ile ilgili belgelerin arÅŸivleme periyodu ilgili mevzuata uygun olmalı, sıcaklık ve nem deÄŸerleri tanımlanmalıdır. 

​

Faz1_Klinik_Araştırma_Merkezi.jpg
Çekirdek_Kaynak_Yönetim_Sistemi.png

Çekirdek Kaynak Yönetim Sistemi GiriÅŸ

2277409_810x458.jpg

Taşınır Kodu: 253-03-04-241001157

Malzeme Adı: Sıcaklık Ölçüm Cihazları,Aşı/SoÄŸuk Zincir /Sıcaklık-Nem Takip Ölçüm Sistemi

ISI24 Sıcaklık ve Nem Takip Sistemi ile kritik durumlarda SMS,E-Mail ve IVR(Sesli Arama) ile uyarı alırsınız.Böylece aklınız aşı ve ilaçlarınız da kalmaz.

​

bottom of page